Jeugd weerbaarheid

Bij Stellingwerf Gym/ Psychologie bieden wij een nieuwe weerbaarheidstraining aan genaamd de Bikkeltraining. Doe mee met onze toffe Bikkeltraining waar we kennis maken met Bikkelboy Bob, Pieper Piet, Woeste Wilma en Chill Jill. Aan de hand van een grappige verhaallijn maken we spelenderwijs kennis met een handige manier van reageren op allerlei situaties. Een sterke en stevige houding is belangrijk, maar ook leren relativeren en je lekker ontspannen voelen. Je kunt het en het wordt tijd dat je dat ook zelf gaat geloven!

Voor wie?

Voor alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar (groep 3 t/m groep 8) die een boost zelfvertrouwen kunnen gebruiken!
Wij zien veel kinderen die net dat extra duwtje nodig hebben om zich steviger en handiger te kunnen handhaven in de klas, thuis en met vriendjes. Vaak gaat het om kinderen die zich nog wat onzeker voelen in nieuwe situaties of in contacten met anderen en daardoor onhandig reageren.

Waar werken we aan?

Tijdens deze training wordt spelenderwijs gewerkt aan de volgende onderdelen:

 • Wat is weerbaarheid en assertiviteit
 • Jezelf leren kennen: wat kan ik goed en wat zijn mijn uitdagingen
 • Stress herkennen en inschalen met de stressmeter
 • Gedachten herkennen met hulp van Piepmiep Paula, Bikkelboy Bob en Woeste Wilma
 • Leren relativeren en de baas worden over eigen gedachten (Bikkeldenken)
 • Relaties tussen gebeurtenissen, gedachten, gevoelens, gedragingen en gevolgen in leren zien
 • Leren ontspannen en goed ademhalen met Chill Bill
 • Voor jezelf opkomen met een Bikkelhouding
 • ‘Nee’ leren zeggen en omgaan met kritiek
 • Reageren op plagen en pesten
 • De drie Bikkeltips beheersen: stevige houding, rustige stem en de blik vooruit!

Wat doen we?

Plezier hebben en je op je gemak voelen! Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten bij deelname aan een van onze Bikkeltrainingen. Dat we ondertussen aan een aantal superbelangrijke life-skills werken…dat is voor de kinderen zelf niet eens zo belangrijk. Zij vermaken zich opperbest met een mix van spel, sport & beweging, theater en creatieve (groeps)opdrachten.

Spelenderwijs leren de kinderen nieuwe vaardigheden en oefenen in de groep. Voor ouders en leerkrachten geven we na iedere bijeenkomst een info-brief mee zodat ouders en leerkracht precies weten waar we aan gewerkt hebben en hoe je dat eenvoudig thuis of in de klas kunt doorzetten.

Wat kost het?

De bikkeltraining kan in groepsverband of individueel worden gevolgd. De kosten voor een groepstraining bedragen €325 (excl. btw). De kosten voor een individuele training bedragen €45 (excl. btw) per uur (bij betaling door ouders of verzorgers).

Belasting

Onder de noemer psychosociale hulpverlening/begeleiding kunnen de sessies als aftrekpost bij de inkomstenbelasting worden opgevoerd. U kunt de gemaakte kosten ook als bijzondere ziektekosten op uw belastingaangifte aftrekken.

Specialistische jeugdzorg aanbieder

Tevens is Stellingwerf Gym/ Psychologie een gecontracteerde specialistische jeugdzorgaanbieder voor de provincie Friesland. Dit houdt in dat met een verwijzing van je huisarts, financieel laagdrempelig begeleiding verkregen kan worden voor Kindertherapie. Ook kun je een verwijzing krijgen van het wijkteam van de eigen gemeente. Deze verwijzing (huisarts/wijkteam) is nodig om te kunnen starten.

PGB

In sommige gevallen kan de weerbaarheidstraining betaalt worden vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). Een PGB is een geldbedrag waarmee u zelf zorg en begeleiding kunt inkopen. Op deze wijze kan weerbaarheidstraining betaald worden vanuit het PGB. Op de site van www.zorgwijzer.nl kunt u zien of jullie situatie in aanmerking komt voor een PGB en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Voor het aanvragen van een PGB kunt u contact opnemen met het zorgloket van uw gemeente.

Wanneer

We starten na de zomervakantie (eind augustus/ begin september). De training duurt anderhalf uur en omvat 8 bijenkomsten. Voor individuele training neem contact op en we plannen jou zo snel mogelijk in.