Runningtherapie

Runningtherapie

Ben je somber, angstig, lusteloos, vermoeid of gestrest? Wellicht is runningtherapie dan iets voor jou. We zetten dan hardlopen in om deze symptomen te verminderen. Door middel van runningtherapie werken we aan jouw/ uw (overbelaste) brein. Het is een lichaamsgerichte therapie maar welke zijn weerslag heeft op de psyche. Het is een therapievorm, waar het praten ondergeschikt is aan het bewegen.  Ook ervaring met hardlopen is niet nodig om aan runningtherapie deel te nemen.

Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische klachten. Van buitenaf bekeken kan runningtherapie lijken op een reguliere hardlooptraining, maar runningtherapie kan worden gezien als een fase tussen niet sporten/bewegen enerzijds, en deelname aan reguliere sport-/beweegactiviteiten anderzijds.

Voor wie is runningtherapie?

Runningtherapie is voor iedereen. Het kan ingezet worden bij verschillende en uiteenlopende klachten en kan worden gezien als een aanvulling naast of in plaats van medicatie of psychosociale behandeling. In specifieke gevallen kan ook eerst gekeken worden of runningtherapie volstaat of dat er nog een aanvullende behandeling nodig is.
Runningtherapie helpt in vele gevallen de zelfredzaamheid te vergroten.

Probleemgebieden waarbij runningtherapie een positieve invloed zou kunnen hebben:

  • Burn-out (klachten)
  • Depressiviteit
  • Somatische onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK)
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Middelenmisbruik
  • Agressie/impulscontrole
  • Hyperactiviteit
  • Seksuele problemen
  • Etc.

Waarom runningtherapie?

Runningtherapie kan worden ingezet bij de behandeling van mensen met uiteenlopende psychische problemen en klachten, maar ook voor mensen die (nog) geen klachten hebben maar die zichzelf ten doel hebben gesteld om een betere balans te verkrijgen tussen arbeid (inspanning, sport, werk) en rust (herstel, ontspanning).

De opbouw van de training

Het begin

Als je je bij een runningtherapeut aanmeldt dan maak je samen de balans op hoe je startsituatie er uitziet. Dit doe je o.a. door een kennismakingsgesprek en het invullen van een vragenlijst. Vervolgens maak je samen met de runningtherapeut een persoonlijk plan waarin staat welke doelen je wilt halen. Het is verstandig de eerste keer ook je sportschoenen mee te nemen om te kijken of ze geschikt zijn om mee hard te lopen.

De cursus

De eerste sessie(s) loop je samen met je runningtherapeut . Daarna kan (indien er meerdere deelnemers zijn) overwogen worden om in een groepje verder te gaan. Uiteraard kun jij je ook als groep(je) aanmelden. In principe duurt de cursus 12 weken. Halverwege evalueer je de voortgang en stel je samen met je runningtherapeut zonodig de persoonlijke doelen bij. De voortgang wordt bijgehouden in een hardlooplogboek.

De afronding

Aan het eind stel je samen vast welke vooruitgang is geboekt en of dit in overeenstemming is met je persoonlijke doelen. Na de cursus moet het mogelijk zijn om op eigen houtje hard te lopen. Natuurlijk kun je nog eens bellen of langskomen voor advies, een trainingsschema, een schouderklop of een paar herhalingslessen. Van de mensen die de loopcursus voltooien gaan de meesten door met hardlopen, al dan niet in een loopgroep. In een enkel geval kan het zinvol zijn de runningtherapie te verlengen.

De runningtherapeut

Ik ben Jaap Harkema, sociaal werker, bewegingsagoog en runningtherapeut.
Ik heb sinds 2009 ervaring opgedaan als sociaal pedagogische hulpverlener en bewegingsagoog bij een instelling voor mensen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Sinds 2018 ben ik werkzaam als ambulant begeleider. Tijdens mijn werkzaamheden ben ik veel mensen tegen gekomen waarbij de balans in hun leven is zoek geraakt. Ik ben van mening dat bewegen/hardlopen een positieve bijdrage kan leveren om de balans weer te herstellen.

Aanmelding:

Wanneer u belangstelling heeft voor runningtherapie bel, app of mail ons. U kunt vrijblijvend langskomen voor een gesprek en nader onderzoeken of runningtherapie voor u van waarde kan zijn.

Kosten/ vergoedingen:

Er zijn verschillende zorgverzekeringen die de cursus (deels) vergoeden.

Belasting
Onder de noemer psychosociale hulpverlening/begeleiding kunnen de sessies als aftrekpost bij de inkomstenbelasting worden opgevoerd. U kunt de gemaakte kosten ook als bijzondere ziektekosten op uw belastingaangifte aftrekken.