Blog

De positieve effecten van kickbokstherapie

Bokstherapie, bokscoaching, kickbokstherapie of hoe je het ook wil noemen is booming business. Op social media wordt er vrijwel dagelijks geadverteerd met deze vorm van coaching en/ of therapie. Maar de vraag is werkt het ook? Is bokscoaching of therapie evidence based?

In de praktijk
Al enkele jaren merken wij binnen onze eigen gym, Stellingwerf Gym, de positieve effecten van vecht- en verdedigingssporten. We zien kwetsbare jongeren en volwassenen binnenkomen en zien na een aantal maanden een andere houding bij deze persoon ontstaan; meer zeker, meer open en meer assertief. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit middel een positieve bijdrage kan leveren aan persoonlijke groei.
De vraag die ontstond was; Is het mogelijk om de positieve effecten van vecht- en verdedigingssporten op de persoonlijke ontwikkeling ook versneld te laten optreden door een gerichte therapie/ coaching op te stellen waarbij vecht- en verdedigingssporten kunnen worden ingezet als middel. Inmiddels zijn we enkele jaren verder, heb ik verschillende mensen mogen ontmoeten die hetzelfde doel nastreven, gesprekken over dit onderwerp gevoerd, trainingen gevolgd, ervaringen opgedaan en gedeeld. Door al deze ervaringen durf ik te stellen dat vecht- en verdedigingssporten een uitstekend middel zijn voor persoonlijke ontwikkeling en groei, mits het een bekwame coach of psycholoog is die het traject verzorgd.

Evidence Based
Maar mogen we stellen dat kickbokstherapie nu evidence-based practice is óf is dat nog veel te vroeg? Op zoek naar erkenning voor deze vorm van therapie was ik blij en verheugd met het artikel in het onlangs verschenen blad De Psycholoog, een maandblad van het Nederlands Instituut van psychologen. Het artikel; “Kan bokstherapie bijdragen aan het herstel van PTSS? Een case-study”, toont aan dat deze vorm van therapie een positieve bijdrage levert aan het herstel.
In een periode van zes maanden is bokstherapie toegepast. Er is gestart in een hoge frequentie van sessies en deze zijn afgebouwd in zes maanden naar één keer per maand trainen onder begeleiding van een ervaren trainer. Tijdens de therapie is verschillende malen de 4-DKL (Vier dimensionale klachtenlijst) afgenomen. De resultaten van de 4-DKL laten een significante (betrouwbare) afname zien op alle vier de gebieden (stress, depressie, angst en somatiek (lichamelijke klachten). Tevens geeft de klant aan dat tijdens het boksen de frustratie en boosheid begon af te nemen, het zelfvertrouwen toenam en de paniekstand bij controle verlies minder op trad. Door het boksen nam de hoge mate van stress af, waardoor de behandeling door de psycholoog effectiever werd.
Tevens wordt in het artikel opgemerkt dat het laagdrempelig is, kosten effectief en makkelijk toepasbaar is.

Kickbokstherapie een uitstekend middel
Naast de praktijk ervaring die ik reeds heb opgedaan is dit artikel de eerste stap naar erkenning en bevestiging van de kracht van deze therapie. Hopelijk trekt dit de mensen die nog twijfelen aan de werking van (kick)bokstherapie en of dit wel de juiste therapie voor hun is, over de grens. Wil je graag meer weten neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs voor een gesprek. Wij willen jou graag verder helpen.

Mail: info@stellingwerfgym.nl

Mob: 06-48465543  W. Stellingwerf

Bron: De Psycholoog, Rob van de Ven, september 2018